Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 11:41 - БРЕЗОВИТЕ ПЪПКИ СА ЧУДЕСНО ЛЕКАРСТВО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 15444 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 



image
 

Малко познаваме лечебните свойства на растенията и много малко ги използваме. Дали забързания начин на живот или небрежността към здравето  са причина за това, трудно е да се каже. Може би и двете, а може би и нещо друго….

Обикновено за лечение се използват листата и цветовете на растенията, но в много случаи и останалите части. Трябват малко усилия за да се наберат, изсушат и съхранят билките, но пък може да се набавят  и  от билковата аптека. Не е като да лапнеш хапче и готово, но дали винаги можем да лапаме хапчета?... Пък и не са нужни толкова средства, както за лекарствата. Билките са достъпни за всеки, стига да се огледаме когато пътуваме или летуваме.

Лечебните растения или треви са голяма група растения, които се употребяват  за лечение и профилактика както на човека така и на животните. Качествата им са познати още от древността и с тях са се лекували нашите праотци. Теофраст (бащата на ботаниката) казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. Данни за живота на славяните пък сочат, че те са ползвали за  лечебни цели някои дървесни видове – бреза, дъб, клен, върба, бор, липа, ела и др. За билколечението в българската държава  през 7 век се съди и от „Шестоднев” на Йоан Екзарх, който описва лечението на плеврит с върба, кукуряк и топола.

Пъпките, листата и някои други части от брезата се използват за лечение на редица заболявания. В листата се съдържат около 0,05% етерични масла, сапонини, до 10% дъбилни вещества, витамин С, никотинова киселина и флавоноидите хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества, а корените - тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.

Пъпките от брезата се използват за лечение на кожни заболявания, остър ревматизъм, възпаление на черния дроб, след родилна треска, язва на стомаха и дванадесетопръстника. В тези случаи се използва следната рецепта:   50 грама свежи брезови пъпки се поставят в 500 грама водка или силна ракия за 10 дни. Обикновено се използва стъклен или порцеланов  съд. Пие се по 1 чаена лъжичка три пъти на ден 15-20 минути преди ядене. Същата тинктура може да се използва и при зъбобол, като натопен тампон се слага на болния зъб.

За болни бъбреци се използва следната рецепта: Прави се запарка от 1чаена лъжичка брезови пъпки в Ѕ чаена чаша вряща вода. Взема се по 2 супени лъжици три пъти на ден. За бъбреците може да се използва и спиртен извлек – 25 грама пъпки се поставят да киснат за 8 дни  в 100 грама алкохол. Приема се по 20 капки 3 пъти на ден.

При язва на стомаха се използва следната настойка: 30-50 грама брезови пъпки се накисват в 1 литър 70о спирт. Киснат една седмица и се пият по 15-20 капки 3 пъти на ден разредени с вода в лъжица. Тази рецепта може да се използва и при лошо храносмилане, при отоци възникнали от възпаление на  бъбреците, при бъбречни болки и при глисти, при кожни раздразнения и възпаление на пикочния мехур. Може да се използва и за външно приложение – за намазване на рани и при ревматизъм.

Смята се, че части от брезата (пъпки, листа, кора, сок) оказват положително влияние на метаболизма, отстраняват натрупаните вредни вещества в организма и убиват причинителите на инфекциозните заболявания. Запарка или спиртен извлек от брезови пъпки и листа може да се използва и при временните неразположения на жените, както и за регулиране на кръвта при следродовия период (до 12 дни след раждане).

Листата се събират през юни - септември, когато напълно са развити, пъпките - през април - май, преди разпукването им и  кората – по време на сокодвижението.

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850979
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi