Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2013 22:59 - ДС свидетелства та дрънка
Автор: boristanouscheff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2060 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 17.11.2013 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Връщам се от завършилата  в Страсбургския университет конференция (13/11/2013), организирана от няколко души от тамошната ни диаспора и с участието на български и френски историци и преподаватели на тема – "Спасени евреи, депортирани евреи" ("Juifs sauvйs, juifs dйportйs"). Впечатлението, която тя остави в мен е толкова силно, че бързам да го споделя – Потрес!

За другите участници не искам да се произнасям, но няма как да подмина изявата на "гвоздея" на програмата – Леа Коен - бивша ДС номенклатура и настояща писателка. Основната й теза беше, цитирам: "Спасяването на българските евреи е една огромна измама." ("йnorme supercherie")!!! Доказателствата й бяха следните (ще изброя някои от тях) – царското семейство нямало нищо общо със спасяването; едва ли не случайно ставало (даден пример - 8 000 души не заминали за лагерите, защото нямало транспорт за тях); леви политици а не политическата класа като цяло се застъпвали за евреите; църквата не се била мобилизирала зад митрополит Стефан; Пешев бил написал едно писмо по въпроса но то било приподписано с узурпирани от него имена; еврейският духовен съвет бил търгувал за свободата на единоверците си; евреите били лишени в Б-я от всичките си придобивки но пък от друга страна, заминавали за Палестина, за да не загубят богатствата си; не било вярно, че в края на войната сме имали повече евреи, отколкото при започването й (тук премълча издаването на визи от български дипломати на евреи чужденци бягащи от войната); нито дума не обели за торпилирания от руснаците български кораб превозващ събратята й в Палестина...

Имаше обаче и по-силни внушения – Анексирането на Добруджа било отворило апетита на властта и тя се хвърлила да окупира македонски и гръцки територии, където българските нашественици се оказали също толкова жестоки както и немските!. Подчерта, че тези земи са били окупирани (без обаче да засяга въпроса за натиска от Г-я за депортиране от новоприсъединените територии) и в същото време настоя, че е трябвало да се издават на всичките им жители паспорти на български поданици като при мирновременни условия... Показа една фотография на документ за превоз по БДЖ от 1943-та, от който се вижда, че предназначението на една влакова  композиция е било Треблинка, но си спести труда да поясни дали по онова време в Б-я се е знаело (а не само подозирало), за участта, която е очаквала там пътниците й. Извади и един документ принадлежащ на Филов, в който той в обръщение към съюзните сили, обяснява на френски (езикът на дипломацията тогава), каква била "rйsolution finale" (крайното решение) на правителството му за съдбата на евреите.  От тази амалгама на неудачния превод с известното "solution finale" (крайният начин/разрешение), за чийто истински цели и част от хитлеристкото ръководство не са били в течение, Коен направи тържествуващия извод  (без да пропусне да мине мимоходом и през Хана Аренд, която оплю за това, че си е позволила първа да изтъква някакъв принос на българите по спасяването) – Виждате ли, казах ли ви, всичко е само мит – пълна измама...

Горката тя, сигурно не е лесно за душевното й равновесие,  да съзнава, че хули хората благодарение именно на които днес тя въобще има възможност да говори. Но пък от друга страна, тя е човек минал през комунистическа закалка, та за душа, едва ли е много подходящо да се споменава. За мен обаче, антибългарската изява на Коен, на която станах пряк свидетел, има и друга, (не)етична страна. С какво лице (сурат, на езика на коалиционните партньори) тя е могла като дипломат да представлявала страната, върху която не пропуска повод да се изхрачи?! 

П.С.  "Съпридружна" теза на конференцията беше и твърдението на един от френските лектори, че изложбата организирана от българското правителство ( и предназначена за показване в международните институции), по повод 70 г. от спасяването на българските евреи, е неиздържана пропагандна акция!




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boristanouscheff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 370511
Постинги: 60
Коментари: 98
Гласове: 77
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031