Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2015 14:36 - Съветските бомбардировки над България- една добре пазена тайна
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 6114 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 25.06.2015 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 22 юни отмина. Любители на историята го отбелязаха като деня, в който през 1941 нацистка Германия напада СССР в операция ""Барбароса"".

Само че на 22 юни 1941 се е случило и още нещо, което историята крие вече повече от 70 години.

През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето - „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.

Само че на датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.

Днес много хора, търсейки геополитически аргументи цитират англо-американски бомбардировки над България, като забравят тези на СССР над Добрич от 22 Юни 1941, както и тези над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември същата година. Тъжното е, че властта, която идва след 09.09.1944 г е по-жестока към пилотите, бранили българското небе от снарядите на враговете.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

http://www.trafficnews.bg/news.php?id=21790

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

От коментарите:

Така, на 22 юни 1941 година, в 23 часа местно време, съветски самолети извършват въздушно нападение над Добрич и върху беззащитните му граждани са хвърлени бомби. 

Събитията са документирани детайлно и в Централния военен архив се пази (или може би крие) истината за едно престъпление срещу добруджанци. 
Това не е единствената бомбандировка, нито по време, нито по място. Има и други селища по линията Шабла-Добрич, които са атакувани. 

В поредица документи са описани доста факти и подробности, включително и експертизата, направена във Флотски арсенал Варна, доказваща по безспорен начин, че използваните боеприпаси (авиационни бомби) са руски.
Един от документите: ЦВА,ф.1000,оп.2,а.е.20,л.129 е посочен в книгата на Румен Руменин – “Летящи крепости над България”, издателство “Христо Ботев”, 1990 година на страница 49, като бележка 126. В този лист (129) са описани следните поражения:
1.Къща на Янаки Георгиев, улица 143, номер 11
2.Улица 153, номер 36 – по средата на улицата
3.Къща на Фроса Райчева, улица 152, номер 7 – пет стаи и антре (негодна за живеене, вследствие бомбандировката)
4.Улица “25 септември”, между номер 36 и Митрополията
5.Къща на Гица Грънчарова по улица “25 септември”, номер 38 – две стаи, антре и кухня (негодна за живеене, вследствие бомбандировката)
6.По улица 81:
- къща на Рада Стефанова, номер 1 – четири стаи (негодна за живеене, вследствие бомбандировката)
- къща на Иван Арнаудов, номер 6 – три стаи
- къща на Ернесто Синански, номер 4 – наполовина съборена

За тези бомбардировки е писано и в книгата “Съюзниците на Луфтвафе” от Ханс Вернер Нойлен, издателство “Летера-Прима”, 2000 година. 
За да защити черноморското крайбрежие и българските граждани, правителството започва на 10 октомври 1941 година, под кодовото название “Галата”, сформирането на две изтребителни ескадрили: 682-а ескадрила на Шести изтребителен полк (682/ИП 6) под командването на старши лейтенант К.Атанасов, базирана в Балчик и 692/ИП 6 под командването на старши лейтенант Д.Лазаров – в Сарафово. Двете ескадрили получават самолети от типа Bf 109 Е “Месершмит”.

Тъй като България и СССР не са в положение на война, всъщност са извършени нападения над суверенна държава, в грубо нарушение на международното право. Което, между впрочем, е практика в историята на Русия.

Би било редно да се поиска извинение на държавно ниво от руската страна, като правоприемник на СССР, за извършеното престъпление срещу добруджанци. Съответно наследниците на пострадалите да получат компенсации. 

Наличието на паметник на съветската армия е обида за паметта на гражданите на Добрич, пострадали от вероломството на руската военна машина. Ето защо той трябва да бъде съборен, а на негово място да бъде издигнат паметник на жертвите на комунизма.
Огнян Велинов

Статията е публикувана във вестник ‘Добруджанска трибуна’ брой 116 (10 503) от 22 юни 2012 г.

...

Години наредъ така и не се появиха общественици въ прогнилата отъ комунизъмъ република, които да заематъ твърда позиция, че т. нар. "Отечествена война" е висша форма на предателство и родоотстѫпничество.

Всички знаятъ за англо-американскитѣ бомбардировки надъ Царство България, а тѣ сѫ много и не само надъ София. Малко сѫ тѣзи обаче, които иматъ информация за съветскитѣ нападения тукъ. Не е странно, че тази информация се укрива, както и това, че има българска военна съпротива срещу "мирното" нахлуване на съветската пияна армия - "освободителка".

Следъ влизането си въ Осьта и Антикоминтерновия пактъ, Царство България е подложено на антантовски нападения и отъ западъ и отъ изтокъ.

Архивитѣ разкриватъ следното: 

Съветската армия (и флот) е бомбардирала български градове през 1941-1942 г.

- На 22.06.1941 е бомбардиран Добрич. Разрушени са 4 сгради, двама души са ранени. Справка: ЦВА, ф. 1000, оп. 2, а.е. 20, л. 135 и 137

- На 12-13.09.1942 се провеждатъ нощни бомбардировки над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора - убита е една жена, а 17 човека са ранени. Бомба е хвърлена и над Горна Оряховица – ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби. При с. Червена вода са хвърлени 9 бомби, а при с. Бузовград 8 бомби, които разрушават една сушилня. Нападенията принуждават правителството да въведе затъмнение над цялата страна (затъмняватъ се прозорцитѣ за да не се вижда свѣтлина, бележка моя) от 2 октомври 1942 година, което е прекратено на 16 май 1943 година. През 1942 г. са бомбардирани 7 населени места, убит е 1 човек и 19 са ранени. Пуснатите бомби са над 27. Справка: ЦВА, ф.22, оп. 3, а.е. 385, л. 210

- На 01.12.1942 съветски кораби изстрелват към сто снаряда по българския бряг край селата Горун, Св. Никола, Нанево, Камен бряг, Поручик Чунчево, Тюленово, Шабла и Езерец. Справка: Вестник "Българска армия" бр. 16138 

Кога СССР обявява война на Царство България?





Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500663
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985