Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2015 22:03 - Швейцария - Различната Европа - Част І
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 9683 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 10.08.2015 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Швейцария - Различната Европа - Част І

През последните няколко години имахме възможност да се запознаем с най-значимите исторически и природни забележителности на Европа. Посетихме 22 европейски държави, но по една или друга причина, маршрутите ни се разминаваха с най-загадъчната и малко позната за нас държава в центъра на Европа - ШВЕЙЦАРИЯ.
Затова тази година предварително замислихме една екскурзия, изцяло посветена на тази страна. Това беше нашата мечта и тя стана реалност благодарение на туристическата агенция Мондел Травел. Искам предварително да благодаря на целия екип на агенцията за перфектно организираната екскурзия и най-вече на обаятелната екскурзоводка Радослава Вълкова и на опитните водачи на автобуса, Георги - старши и Георги - младши.

image

Радослава Вълкова - екскурзовод от туристическа агенция Мондел Травел

image

Автобусът, с който пътувахме и единия от водачите - Георги - старши (пред автобуса в дясно). Георги - младши е зад волана.

Благодарение на големия опит на екскурзоводката, за 4 дни успяхме да видим изключително много места от Швейцария и да получим информация за тази страна, която не бихме намерили сами за цял месец, дори усилено да ползваме и чичко Гугъл. Нещо повече. Тя постоянно ни напътстваше и посочваше, кое е най-важното, върху което да се съсредоточим при разглеждането на даден обект. Да не говорим за постоянния контакт с нас по време на пътуването, което беше съпроводено с доста трудности, предвид на изключително натоварения трафик по пътищата към България.
В този постинг ще ви запозная с обзорен преглед на обектите, които посетихме, но предполагам, че това няма да успея да направя само в една част, затова може би ще има още една, две или дори три части. Няма да се спирам върху обектите, които посетихме преди да влезем в и ... след като излязохме от Швейцария. Това е друга тема, която може да засегна в други постинги в бъдеще. Става въпрос за Загреб-Хърватска, Инсбруг-Австрия, Милано и Бергамо-Италия.

1.Лихтенщайн
Преди всичко обаче, ще се спра на една малка държава - Лихтенщайн и нейната столица Вадуц. Тя не е част от Швейцария, но е под нейната егида, тъй като тя изпълнява дипломатическите, отбранителните, митническите и охранителните функции на това миниатюрно княжество. Освен това основната валута на Лихтенщайн е швейцарския франк.
И така, след като напуснахме Австрия, влязохме в независимото княжество Лихтенщайн. Въпреки че тази малка държава не е член на Европейския съюз, гранична проверка не се извършва, което впрочем важи и за Швейцария и преминаването става само с лична карта и плащане на задължителните пътни такси за преминаване през територията на Швейцария.
Княжество Лихтенщайн е една миниатюра на живота в Швейцария. Тя има площ само 160 квадратни км и население около 34000 души. Разделена е на 11 общини, които представляват отделни градове. Най-голям град е Шаан (около 9000 души), а столицата е Вадуц (5000 души). Управлява се от княз Ханс-Адам ІІ и княгиня Мария. Парламентът на княжеството се състои от 25 депутата, а министерския съвет от председател и 4 министри. От икономическа гледна точка, Лихтенщайн има най-висок брутен вътрешен продукт на човек в света. Лихтенщайн е член на Европейската асоциация за свободна търговия и макар да не е член на Европейския съюз, страната участва както в Шенгенското пространство така също и в Европейското икономическо пространство.
Князът е и най-богатия държавен глава в Европа (над 11 милиарда долара).

Нашата разходка започва от Кметството на Вадуц.

image

Продължава по главната пешеходна улица (която има обща дължина около 300 м). Минава пред представителния хотел, културния музей, Държавния архив, Парламента, Националната банка и завършва с Катедралата.

image


image

image

Разглеждането на Вадуц продължава не повече от 30 минути, но въпреки това има автомобилно влакче, което може да се ползва за предвижване, но срещу заплащане на 8 CHF (около 15 лв.).

image

Важна архитектурна сграда е Замъкът на княза, където той живее със семейството си. Но за съжаление той е забранен за разглеждане от туристите. Една интересна подробност е това, че князът има лично лозе от 4 дка, което обработва сам и от което прави собствено вино?!

image

Бюст паметникът на родителите на настоящия княз Ханс-Адам.

image

Една от множеството скулптури разположени по главната улица на Вадуц

Макар и малка държава, в малкото време с което разполагахме, успяхме да разгледаме и други интересни обекти, което предварително повдигна настроението ни, преди да влезем в Швейцария.

2.Цюрих
Пътуването ни продължава в Швейцария, след като се премине транзитно през граничния пункт между двете държави. Границата всъщност е река Рейн и в средата на автомобилния мост са поставени табелите, означаващи че влизаме в Швейцария.
Когато човек чуе думата Швейцария, първите асоциации са:
- прословутата финансова система - Швейцарските банки, кодираните банкови сметки и строгата банкова тайна,
- швейцарските часовници и тяхната пословична точност и ... цена.
- швейцарските шоколади и лилавата крава Милка.
Последното обаче не е съвсем вярно. Кравата Милка не е швейцарка. Сушард е международна шоколадова компания, но няма завод в Швейцария. Заблудата може би идва от това, че нейния създател е швейцарец, но още в самото начало той не е бил приет радушно в Швейцария и е заживява първо в САЩ, а после се завръща в Европа. Но компанията Сушард е регистрирана извън Швейцария. Заблудата идва още и от това, че се говори за прочутите швейцарски крави, които били "по-хубави от швейцарските жени". Да, но Милка не е от Швейцария. Швейцарските крави са светло кафяви на бели петна и живеят свободно и щастливо по тучните високопланински алпийски ливади. Сами ходят на паша и сами се връщат в оборите да ги издоят и да нощуват. А на сутринта ... обратно към пасищата.
По-просветените знаят, че Швейцария не е член на Европейския съюз и не е участвала в Световните войни. Тя пази ревностно своя неутралитет и абсолютна независимост. Не взема ничия страна в назрелите световни проблеми, поради което финансово и икономически е с най-висок стандарт в Европа и дори в света.
Всъщност Швейцария е една Различна Европа, която няма аналог в Европейския съюз. Отличава се по много характеристики, най-важните от които са:
- Швейцария не е държава в общоприетия смисъл на това понятие. Швейцария официално е Конфедерация. Състои се от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. Използва се и латинското название Helvetia. От това произлиза и съкращението на домейна CH и наименованието на швейцарския франк CHF.
Площта на Швейцария е 41 749 квадратни km, а населението е около 8 000 000 души. Всеки един от кантоните има самостоятелен парламент, изпълнителен орган и съдебна власт. Всички закони на отделните кантони се ратифицират от Конфедеративен съвет, състоящ се от 7 члена, избрани от Конфедеративното събрание с мандат от 7 години. Самото Конфедеративно събрание е двукамарно. Първата камара е от 200 депутати, избирани пропорционално на населението на отделните кантони. Втората камара е от 46 депутати. Кантоните са два вида. 20 са пълни кантони и 6 са полу кантони. Всеки пълен кантон излъчва по два депутата във втората камара, а полу кантоните по 1 депутат. Това прави точно 46 депутата. Федеративното събрание избира Конфедеративния съвет от 7 члена, които се явяват и като изпълнителна власт. Всяка година по ротативен принцип се избира председателят на Конфедеративния съвет с мандат 1 година. Председателят е едновременно и "министър председател" и "президент". Всеки член на конфедеративния съвет води и един от ресорите (министерства), които са точно 7 и остават постоянни. Членовете на Конфедеративния съвет са изключително високо ерудирани експерти и не принадлежат към никоя от партиите и не защитават интересите на никой от кантоните. За всеки общонационален закон или проблем от общонационално значение, поне 4 пъти в годината се провежда референдум, и според резултата от референдума всеки кантон трябва незабавно да промени кантоналните закони в съответствие с общонационалните.
- Швейцария няма официална столица. Главен конфедерационен град е Берн, където заседава Конфедерационното събрание (Парламента) и Федеративния съвет. Там е седалището и на Националната швейцарска банка и Националния съкровищен трезор.
- Швейцарският национален флаг е единствения в света, който има квадратна форма, бял кръст върху червен фон.
- в Швейцария има три официални езика. Немски (в 19 от кантоните се говори немски), френски (в 6 от кантоните се говори френски) и италиански (говори се само в един кантон). Има и още един неофициален език - ретороманският, който се говори само в югоизточния кантон Граубюнден. Това е простонароден латински, който се говори само от около 35000 души (по-малко от 1%)
- Швейцария се управлява от пряка демокрация. Тя е държавата с най-висок жизнен стандарт в Европа. Минималния социален минимум е 2954 СHF за човек. Средната заплата е около 90 000 CHF годишно, а максимална граница няма. Сравнено с ЕС, този жизнен стандарт е около 2-3 пъти по-висок, а спрямо България около 12-15 пъти. Швейцарският франк е най-стабилната валута в света. Лихвата по депозитите е отрицателна, т.е да имаш депозит в Швейцария, трябва да си плащаш. Швейцария е с най-развито гражданско общество.
- В Швейцария всичко е съобразено с опазването на околната среда. Съществуват закони, които са безкомпромисни и глобите за изключително високи. Има области, главно в Алпите, където е строго забранено, пребиваването на моторни превозни средства.
- В Швейцария железопътния транспорт е особено силно развит. Туризмът е на особена почит. Почти няма алпийско селище, където да няма всевъзможни лифтове, и зъбчати железници.

Но да премина към нашия маршрут и ако се налага ще споделя и други особености на швейцарския начин на живот.
Пътуването към Цюрих е сред живописни пейзажи по магистрала, осеяна с множество тунели и виадукти. Тунелите тук са нещо обичайно. По целия път през Швейцария преминахме през поне 100 тунела, някои от които са над 2, 3 и повече км.
Цюрих е най-големия град в Швейцария - около 410 000 души, а целия кантон Цюрих има над 1 200 000 души. Разположен е на река Лиммат, която се изтича от Цюрихското езеро. Цюрих е водещ глобален град и е сред най-големите световни финансови центрове. Градът е седалище на голям брой финансови институции и банковите гиганти. В Цюрих са концентрирани голям брой изследователски и развойни центрове в Швейцария. В Цюрих е прекарала последните си дни писателката Агата Кристи, а на северния бряг на Цюрихското езеро известно време е живял Ленин.
Разходката ни започва от крайбрежните кейове и продължава по Банховстрасе. Това е най-известната търговска улица на Цюрих.

image

Стигаме до Централния площад и след поредица от малки улички се озоваваме пред църквата Свети Петър, на кулата на която е монтиран часовникът с най-голям циферблат в Европа - диаметър 8,15 м.

image

Преминаваме покрай още една от най-красивите катедрали - Фраумюнстер с много цветни витражи. Преминаваме на отсрещния бряг на р.Лиммат и се озоваваме пред другата катедрала на Цюрих - Гросмюнстер.

image

На брега на реката се намира и старото Кметство на Цюрих, а на отсрещния бряг е красивата Пощенска палата.

image

Непосредствено пред Гросмюнстер е още една забележителна сграда - Хелмхаус.

image

image

В свободното време разгледахме още редица забележителности, но за тях ще напиша по-подробно по-късно.

image

Продължаваме към -

3. Люцерн (Луцерн)
Люцерн (някъде се изговаря Луцерн) е може би най-обаятелния град в Швейцария, затова и най-предпочитания от чуждестранните туристи. Населението му е около 80 000 души. Той е и столицата на кантона Люцерн. В кантона има още 17 по-малки градове. Градът е разположен на Люцернското езеро, известно още като Езерото на четирите кантона. Градът се прекосява от река Ройс, която се влива в езерото. Най-големите забележителности на града са двата дървени покрити моста - Капелбрюке и Шпойербрюке. Особено първия, който е и голяма атракция за туристите.

image


Големия дървен покрит мост Капелбрюке.

image

В дъното се вижда втория покрит мост Шпойербрюке, а на хълна е кацнал като бяла птица замъкът на турския магнат Коч.

Друга голяма забележителност е стария град с тесните улички, където сградите са изписани с чудесни цветни стенописи. Най-известна е така наречената Къща на духовете.

image

image

image

Къща със стенописи от Стария град

image

image

image

image

image

image

image
image

Кметството на Люцерн (Rathaus)

image

image

Река Ройс, където се намират емблематичните покрити дървени мостове на Люцерн

В Люцерн се намира и един исторически паметник "Монумента на Лъва".

image

Построен е в чест на швейцарските гвардейци, загинали геройски в Париж, при защитата на двореца Тюйлери, по време на Френската революция през 1792 година. Загинали са 730 гвардейци и 28 офицери, предани на френския крал Луи ХVІ.
В Люцерн ще видите още едно интересно място, наречено Площадът на лебедите. А ако имате достатъчно време, можете да се качите до крепостната стена на стария град, украсена с 8 отбранителни кули, някои от които имат часовникови механизми. Можете да видите и двувърхата църква Хофкирхе - Свети Леодегар.

image

В града има още един красив църковен храм - Йезуитската църква. За съжаление поради технически проблем не мога да ви предоставя снимка.
С това ще приключа днешната разходка из Швейцария и ще продължа с втората част в близките дни.

До нови срещи



Гласувай:
10



1. apostapostoloff - Разбрахте ли как и откъде идва
11.08.2015 05:40
този гигантски БВП на Лихтенщайн? Интересно е да се разбере това.
цитирай
2. pitagorid - apostapostoloff
11.08.2015 08:35
Тази информация първоначално ни бе предоставена от нашата екскурзоводка, но след завръщането ни в България, направих справка в интернет, където информацията се потвърди. Ако искате можете по-задълбочено да се поровите в интернет и да разберете откъде идва този гигантски БВП. Не забравяйте, че населението на Лихтенщайн е ... само 34 000 жители.
цитирай
3. apostapostoloff - Анжак! Как могат шепа хора
12.08.2015 14:38
да направят такива пари? Това е удивително!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339394
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930